top of page

PROJECTES I COL·LABORACIONS

Des de PIL Girona i PIL Riu Ter hem engegat diversos projectes i col·laboracions amb entitats del territori que ens ha permès poder participar del teixit associatiu local i ser agents actius en aquesta societat.

A continuació us presentem els diversos projectes que estem duent a termes des dels dos recursos.

PROJECTE “30 ULLS, MÚLTIPLES MIRADES”

EN EL MARC DEL FESTIVAL Z

Durant els mesos juny i juliol del 2020, alguns/es joves de PIL van col·laborar amb professors i alumnes de l’Escola Universitària ERAM, que imparteix el grau de comunicació i arts escèniques – interpretació. Els/les joves van poder participar en la 1a edició del Festival Z, organitzat per la mateixa universitat, a través d’una proposta multidisciplinària vinculada a la llibertat d’expressió. Així, amb l’acompanyament de la professora Melissa Lima, mediadora i dinamitzadora comunitària, els joves van poder aprendre sobre expressió corporal i fotografia com a elements d’expressió i alliberació.  El resultat d’aquest treball conjunt es va poder visitar durant un mes al Centre Cultural La Mercè. 

CURSA MAGIC LINE

DE L’OBRA SOCIAL SANT JOAN DE DÉU

El mes de juny els i les joves de PIL Girona i PIL Riu Ter, acompanyats per algunes de les seves educadores, van participar en la cursa solidària Magic Line 2021, projecte impulsat per l’Obra Social Sant Joan de Déu. El principal focus d’aquesta edició ha estat els ajuts Covid en tots els àmbits en què l’obra social treballa: cooperació internacional, dependència i tuteles, exclusió social, infància i joventut, recerca, salut mental, sensellarisme i l’àmbit de la sensibilització amb #JoHoCanvioTot, un projecte amb què es vol sensibilitzar els joves al voltant de la salut mental, amb la finalitat d’erradicar l’estigma i crear actituds positives i empàtiques cap a aquesta realitat que és tan propera per a tothom.

SETMANA DE LA FELICITAT

En el marc del “Dia Internacional de la Felicitat”, celebrat el 20 de març de 2021, un grup de joves i referents socioeducatives de PIL Girona, han participat en la Setmana de la Felicitat.

 

Organitzada per l’Ajuntament de Girona i sota el lema “LA FELICITAT EN TEMPS D’INCERTESA”, PIL Girona ha creat una obra simbòlica d’aquell temps en confinament. Prenent com a símbol l’arbre engabiat, el procés de creació de l’obra els ha servit per reflexionar sobre la capacitat que totes tenim d’afrontar moments complexos i confusos.

IMG_20210301_113144_572.jpg

CASAL DELS INFANTS- CENTRE OBERT INFANTIL

Alguns joves de PIL Girona han estat realitzant un voluntariat al Centre Obert Infantil del Casal dels Infants, que consisteix a acompanyar dues tardes per setmana als nens i nenes del centre obert, per tal de donar-los suport a l'hora de fer els deures, realitzar amb ells activitats i jocs educatius, donar suport als educadors/es del centre en l’organització i dinamització de les activitats, etc.

"M'agrada el projecte del Casal dels Infants perquè estic aprenent molt i perquè puc fer feines de suport als monitors de lleure i això m'encanta". Said B.

PARELLES LINGÜÍSTIQUES PIL- UDG

El mes de gener del 2021 el Programa d'Inserció Laboral i la Universitat de Girona han iniciat un conveni de col·laboració per possibilitar que els estudiants de la universitat obtinguin crèdits de lliure elecció a través de l'acompanyament idiomàtic d'un jove del PIL. 

De moment, comptem amb tres parelles que queden setmanalment i aprenen català mentre coneixen l'entorn i es coneixen. 

"M'agrada molt participar en aquest projecte perquè he conegut a gent nova, aprenc català i conec millor la ciutat on visc. Per mi representa una oportunitat molt important i estic molt content i orgullós de poder formar part de les parelles lingüístiques". Abdelatif K.

SOM SOSTRE

Des del juny del 2020 el PIL Riu Ter col·labora amb l'entitat Som Sostre, una organització gironina que vetlla pel dret de les persones sense llar.

 

Des del PIL Riu Ter preparem quinzenalment 30 racions d'un plat que escollim i preparem entre tots els i les joves. Puntualment, també ens unim a l'equip de Som Sostre per repartir el menjar i poder parlar amb la gent a la qual atenen. 

"M'agrada poder participar en aquest projecte perquè puc ajudar a la gent que s'ho està passant malament. És molt dur viure al carrer i no tenir per menjar i m'agrada que nosaltres puguem col·laborar d'alguna manera. Aquest espai em permet compartir coses amb els meus companys a través de la cuina, aprendre el català d'una manera diferent i ajudar a la gent que més ho necessita" Aissa A

universitat-girona.jpg

TENIM CURA DE L'ENTORN AMB LA BRIGADA DEL SALABRET

Els joves de PIL Riu Ter van tenir l'oportunitat de poder col·laborar amb l'Associació Brigada del Salabret, que organitza brigades ciutadanes per netejar els espais naturals del nostre entorn més proper alhora que consciencia a la ciutadania de la importància de tenir cura del medi ambient. 

"Em va agradar molt poder ajudar a netejar espais de la ciutat on visc perquè crec que és important que tots intentem fer d'aquest món un lloc millor. La gent de la Brigada del Salabret ens va ensenyar moltes coses, com per exemple a tenir cura del medi ambient sense esperar res a canvi. Estic molt agraït d'haver-hi pogut participar" Imad A. 

WhatsApp Image 2021-03-24 at 14.24.41.jp

TEMPS DE FLORS

Cada primavera, els i les joves, tant de PIL Girona com de PIL Riu Ter, han participat en l'esdeveniment floral "Girona, Temps de Flors" amb la creació d'un muntatge propi.

Amb el projecte Fent camí (PIL Girona, 2020), s'ha volgut convidar a la ciutadania a contemplar el recorregut del procés migratori que sempre ha sigut present en la història de la humanitat. Un procés que no sempre és fàcil i que comporta moltes incerteses, pors i desconcerts, però que tots aquests processos tenen un origen en comú, i és la il•lusió o necessitat de poder prosperar i tenir una vida millor, una oportunitat de poder ser. Les flors com a símbol de vida, de creixement pretenen lluitar contra la cultura de l’estigma, empoderant mirades en l’espai públic i alliberant-les de tabús i prejudicis. Un espai-temps de retrobament i connexió amb els altres i amb nosaltres mateixes.

Fent Safareig (PIL Riu Ter, 2022). "Baixar de l'hort o "no trobar aigua a mar són expressions catalanes que s'estan perdent. Amb la intenció de reivindicar la riquesa de la nostra llengua els i les joves del programa d'inserció laboral Riu Ter han dissenyat aquest espai. Pengem al vent perquè volin alt expressions que són patrimoni cultural de la nostra terra. Visca la cultura i la llengua catalana, que ha de ser també espai d'acollida per a totes les persones nouvingudes que son, a partir d'ara, els nostres veïns i veïnes.

SEMPRE ACOMPANYATS

"El Programa Sempre Acompanyats" de Creu Roja i la Fundació la Caixa – en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona – té com a objectiu atendre les persones majors de 65 anys, que viuen soles o es troben amb un sentiment de soledat.

Què es va fer al programa? Durant la situació de la COVID19 la cosa va estar complicada, però en la mesura del possible es van fer acompanyaments amb voluntaris/es, activitats vàries com les del Centre Cívic, passejos o cinefòrum, entre altres, amb la intenció que les persones grans poguessin sortir de casa i crear xarxa social al barri; conèixer persones que es trobaven igual, etc."

CASAL DELS INFANTS- CASAL D'ESTIU

Al llarg del passat l’estiu, vuit joves de PIL Girona van participar com a voluntaris del Casal d’Estiu organitzat pel mateix Casal dels Infants, en el qual duien a terme diferents activitats d’oci i lleure  (sortides amb bicicleta, piscina, jocs de pilota, excursions a la muntanya, etc.) amb infants i adolescents d’edats entre 6 a 16 anys.

"Vaig fer el voluntariat l'estiu de l'any passat. Vaig aprendre moltes coses, com poder ajudar als nens i quins jocs els hi agraden. Vam fer moltes activitats i sortides a pobles que estan a prop de Girona". Youssef B.

Foto parella lingüística.jpg

CENTRE DE DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS

Des del mes de gener del 2021 el Programa d'Inserció Laboral Riu Ter col·labora amb el Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Girona amb cinc joves voluntaris. Per altra banda, PIL Girona, des del juliol de 2020, també col·labora amb el Centre de Distribució d'Aliments de Salt amb cinc joves més. Els joves del PIL fan de voluntaris setmanalment al servei, ajudant al magatzem i a la distribució dels aliments per es reparteixen a aquelles persones que més ho necessiten.

"Quan vaig arribar a Catalunya vaig necessitar ajuda i la vaig rebre. Que ara jo la pugui oferir m'omple molt. Per mi és una experiència molt bonica i m'agrada poder compartir-la amb altres voluntaris" Oussama O. 

116289362_2379072922393913_2638361395666

EXPERTESA I TRANSFORMACIÓ SOCIAL (UdG)

Des del mes de febrer del 2021 un jove de PIL Riu Ter participa en un projecte pioner a escala europea en què persones de diferents serveis tenen l'oportunitat d'estudiar, en qualitat d'estudiants universitaris, una assignatura del grau d'Educació Social de la Universitat de Girona.

"Poder fer aquesta assignatura representa per mi una oportunitat molt important. Estic molt agraït a la Universitat i crec que estic aprenent molt. Tant de bo algun dia pugui ser educador social!" Azz Iddin J. 

WhatsApp Image 2021-03-24 at 13.49.02 (1

PRIMERS AUXILIS AMB MUNDUKO LAGUNAK

L'associació internacional Munduko Lagunak, que realitza projectes de sensibilització social i sanitària arreu del món, va oferir als joves de PIL Riu Ter un curs de primers auxilis amb la intenció de donar-los eines que els permetessin respondre adequadament davant situacions d'urgència i emergència. 

Des de llavors, el contacte i la col·laboració entre ambdues entitats s'ha mantingut.  

"Em va agradar molt aquesta activitat perquè vaig aprendre moltes coses i ara sabria què fer si algú té una emergència sanitària. A més, ens ho vam passar molt bé fent-ho" Ali S.

bottom of page